Raspoloženi za isprobavanje novih recepata sa "starim", poznatim sastojcima? Danas su na meniju tikvice, a recepti u nastavku će vam se sigurno svideti ukoliko volite ovo povrće!
Rolnice punjene krem sirom
Sastojci:
- 250 g krem-sira
- 3 kašike maslinovog ulja
- so, biber, peršunovo lišće
- 3 srednje mlade tikvice
- 100 g pečenih pinjola
- krastavac, svež ili kiseli
- šunka (opciono)
Priprema:
Krem sir pomešati sa maslinovim uljem, pečenim pinjolima (samlevenim), sitno seckanim krastavčićima i peršunovim lišćem, šunkom i sve začiniti prema ukusu. Tikvice iseći na šnite, ne previše tanke, posoliti i ostaviti da puste vodu, pa ih izgrilovati na tiganju. Svaki komad premazati krem-sirom, urolati i svaku rolnicu probosti čačkalicom da ih učvrsti. Umesto šunke možete upotrebiti kockice grilovanog pilećeg belog mesa.
Tikvice punjene sa mesom i mocarelom
Sastojci:
- 6 okruglih tikvica
- 2 glavice crnog luka
- 350 g mlevenog mešanog mesa
- šaka pirinča (opranog)
- 1 jaje
- so, biber, kari, peršunovo lišće
- 100 g mocarele
Priprema:
U šerpi na malo ulja dinstati sitno iseckan luk, kad postane staklast dodati meso. Pred kraj dinstanja, meso začiniti. Kada se prohladi dodati pirinač, jaje i sitno seckano peršunovo lišće. Tikvice oprati i kašikom izdubiti i svaku napuniti nadevom. Poređati ih u tepsiju, na dno dodati malo vode, poklopiti folijom i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180 C. Posle pola sata pečenja, na svaku staviti mocarelu i vratiti u pećnicu da se sir rastopi i lepo zapeče.
Krem-čorba od tikvica sa mirođijom
Sastojci:
- 600 g tikvica (2 komada)
- 2 veze mladog luka ili 1 crni
- 50 g putera
- 1 krompir
- 1,5 l vode
- kašičica soli, malo bibera
- 1 žumance
- 1 dl kisele pavlake ili kiselo mleko
- mirođija sitno iseckana
- prepečeni hleb (krutoni)
Priprema:
Sitno iseckajte luk i izdinstajte ga na puteru dok ne postane staklast. Potom, dodajte prethodno očišćene, na kockice isečene tikvice i krompir, dolijte vodu, toliko da povrće ogrezne. Krčkajte desetak minuta, sve vreme mešajući. Zatim, povrće izmiksajte i vratite ga u šerpu, začinite solju i biberom, dodajte sitno seckanu mirođiju i pavlaku pomešanu sa žumancetom. Poslužite uz prepečene kockice hleba.
Letnji kiš sa tikvicama
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 500 g paradajza
- 3 jajeta
- 250 g brašna
- 120 g putera
- 200 g crnog luka
- 1 čen belog luka
- 150 g kačkavalja
- 150 g kisele pavlake
- 50 ml slatke pavlake
- peršunovo lišće, seckano
- 2 kašike ulja, so, biber
Priprema:
Prvo umesiti testo. U brašno umešati maslac, 1 jaje, 3 kašike mlake vode i malo soli. Dobro izrađeno testo odložiti u frižider na pola sata. U tiganju na zagrejanom ulju propržiti iseckan crni i beli luk, oljušten paradajz (isečen na krupne komade) i tikvice na kolutove. Pomešati iseckan peršunov list, izrendan kačkavalj, 2 jaja, kiselu i slatku pavlaku, pa posoliti i pobiberiti. Rastanjiti testo na pobrašnjenoj površini. Njime obložiti nauljen pleh. Testo izbockati viljuškom. Poređati povrće, pa preliti smesom sa jajima. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta.
Tekst: Redakcija MissBloom.rs
Fotografije: Shutterstock